Baby vil ikke sove om aftenen: Sådan får du den lille til at falde til ro

Mange babyer vil ikke sove om aftenen, og ellers har de svært ved at falde ind i søvnen, hvilket kan være en stor udfordring for forældrene. Når barnet falder ind i søvn, går det fra vågen tilstand til at lukke øjnene, slappe af i kroppen, tømme hovedet og langsomt lade sig glide ind i søvnen – og det kan være til stor frustration for både baby og forælder, hvis der er udfordringer. Se her, hvad du kan gøre, hvis din baby ikke vil sove om aftenen.

Det kan være svært for baby at sove om aftenen

Det er ingen hemmelighed, at søvn er vigtigt for baby. Når baby sover, så kan kroppen restituere, ligesom hjernen bliver renset for alt det nye, som baby har oplevet i løbet af dagen. På den måde er der plads til nye input, når baby igen vågner. Derfor er søvnen altså utroligt for barnet.

Selvom søvnen er vigtig for baby, så er det ikke alle babyer, der vil sove om aftenen. Dét, at falde i søvn, er nemlig ikke bare noget, man gør, selvom man måske skulle tro det. Når baby ikke vil sove om aftenen, kan det være fristende som forælder at tage baby op igen, men det er ikke altid nogen god idé.

Baby skal nemlig have sin nattesøvn, hvis han eller hun skal trives og vokse optimalt. Du bør derfor sætte dig ind i, hvordan du kan få baby til at falde i søvn, selvom han eller hun ikke vil sove om aftenen. Udfordringen skal overvindes, så barnet kan få den søvn, som ethvert barn har brug for – også selvom baby ikke vil sove om aftenen.

Flere lure i dagtimerne kan være nøglen til en god nattesøvn

En af de mest almindelige grunde til, at baby ikke vil sove om aftenen, er, at barnet generelt sover for lidt. For lidt søvn øger stresshormonerne i kroppen, og det kan have en hæmmende effekt, som forhindrer baby i at falde i søvn om aftenen. Man kan derfor lidt karikeret sige, at ‘søvn avler søvn’, selvom det ikke er hele sandheden.

Argumentet kan derfor ikke bruges til at bekæmpe søvnudfordringerne, men alligevel er det værd at have i baghovedet. Det er ikke unormalt, at børn, som sover for lidt i løbet af dagtimerne, generelt har sværere ved at falde i søvn om aftenen. Faktisk er det kun et spørgsmål om tid, før det begynder at smitte af på nattesøvnen.

Den hyppigste årsag til, at baby ikke vil sove om aftenen, er derfor, hvis barnet har fået for lidt lure i løbet af dagtimerne. Det kan være den eneste faktor, men ofte er der også andre faktorer, som spiller ind – eksempelvis luft i maven, for lidt mad, refluks og lignende. Typisk er det derfor en kombination.

Babyer kan have svært ved at falde i søvn

En anden grund til, at baby ikke vil sove om aftenen, er, at det kan være vanskeligt for barnet pludselig at skifte spor. Det kan være svært at komme ud af søvnen, men det kan også være svært at gå fra at være vågen til pludselig at skulle sove. Derfor er det vigtigt, at barnet overholder sine sengetider, så kroppen automatisk ved, hvornår det er sovetid.

Det vil ofte kræve, at barnet bliver hjulpet, så du som forælder putter barnet på samme tid hver aften. Det samme problem sker for mange større babyer, som ikke har forstået, hvor vigtig søvn er – og derfor tror de, at de går glip af noget, hvis de falder i søvn. Det kan måske lyde banalt, men bare prøv at iagttag din baby om aftenen.

Der sker så mange ting rundt omkring barnet, at det kan være svært at finde ro. Der er så mange andre ting, som er mere spændende end at skulle sove – og det kender du garanteret også fra dig selv. Du kan hurtigt komme til at blive oppe en time længere, hvis du er i gang med en god film i fjernsynet, som du bare ikke kan slippe igen.

Baby kan være bange for at få ind i den dybe søvn

Selvom det måske lyder underligt for os andre, som har været vant til at sove i en tredjedel af vores liv, så kan babyer have skræk for at falde i søvn. Det gælder eksempelvis, at nogle babyer ikke kan lide at falde i den dybe søvn, fordi de så skal give slip og gå fra kontrol til forsvarsløshed i den dybe søvn.

Dette bliver kaldt for soveskræk, og det er faktisk et forholdsvist normalt fænomen blandt babyer, som ikke vil sove om aftenen. Det kan betyde, at barnet vågner op, hver gang han eller hun er lige ved at falde i søvn. Samtidig kan baby vågne flere gange efter at være faldt i søvn og begynde at græde højlydt.

Fænomenet er ikke særligt godt beskrevet på dansk, men du kan læse mere om det her. Langt de fleste babyer får dog ikke soveskræk af nogen bestemt årsag, men derimod fordi det kan være svært at give slip på kontrollen. Det er formentlig ikke noget, som baby tænker over, men blot sådan, det er – en slags fornemmelse.

Årsager til at baby ikke vil sove om aftenen

Selvom det generelt kan være svært for baby at falde i søvn om aftenen, så er der også andre ting, som kan have en indflydelse på, hvorfor baby ikke vil sove. Det kan eksempelvis være problemer med én eller flere ting på samme tid. Herunder følger en oversigt over nogle af de ting, som kan have indflydelse på, om baby vil sove om aftenen.

 Her er en række potentielle årsager til, at baby ikke vil sove om aftenen:

  • Hvis baby er sulten, kan han eller hun have svært ved at falde i søvn
  • Hvis baby får for lidt mad generelt og ikke tager nok på i vægt
  • Hvis baby har ubehag i form af luftgener, tandfrembrud, smerter eller lignende
  • Hvis hjernen er overgearet
  • Hvis baby har negative associationer med søvnen

For langt de fleste børn kan årsagen til, at baby ikke vil sove om aftenen, være kombineret med dårlige vaner. Eksempelvis vil barnet vænne sig til, at du udfører en bestemt aktivitet for at få det til at sove – eksempelvis at du vugger det i dine arme. Det kan barnet vænne sig til, så det bliver forventet af ham eller hende.

Barnet kan derfor stadig have problemer med at falde i søvn, men samtidig er det nu afhængig af at blive puttet på en bestemt måde, og det kan betyde, at baby får endnu sværere ved at falde i søvn og fastholde søvnen. Derfor er det en god idé at forsøge dig med nogle nemmere tiltag, hvis baby ikke vil sove om aftenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Gå til artiklen

Hvornår har børn feber? Sådan finder du ud af det

Feber er en almindelig tilstand hos børn og er ofte et tegn på, at kroppen bekæmper en infektion eller sygdom. Som forælder kan det være en udfordrende oplevelse at håndtere ens barns feber, og man kan stå over for mange spørgsmål og bekymringer. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvornår børn har feber, og hvad du som forælder kan gøre for at hjælpe dit barn med at komme sig hurtigt. Vi vil også undersøge, hvornår det er nødvendigt at kontakte en læge eller sundhedsplejerske, og hvordan du kan forebygge feber hos børn.
Gå til artiklen
Gå til artiklen

Ferie med børn: 4 gode råd til at rejse med børn

Skal du ud at rejse med børn? Så er det vigtigt, at du er opmærksom på, at ferien bliver noget helt andet, end dengang hvor der ikke var børn med. Det betyder ikke, at ferien ikke bliver hyggelig, god og sjov, men blot at du skal være opmærksom på, hvordan du får det til at fungere for både dig og dine børn. Her er nogle tips til at sikre, at alle i familien får en god oplevelse.
Gå til artiklen