Hikker baby? Sådan hjælper du dit barn af med hikken

De fleste babyer har tendens til at hikke. Det kan gøre enhver forælder urolig, men bare rolig – det er slet ikke så farligt, som det ser ud. Oftest er det ikke engang generende for baby. Alligevel kan det være en god idé at forsøge at stoppe hikken, og her får du en række gode råd til, hvordan du gør.

Hikker baby meget? De fleste babyer går gennem en periode, der er præget af meget hikke. Bare rolig, det er typisk helt ufarligt, da hikken er ganske naturlig – og typisk vil baby ikke opleve hikken som generende.

Det betyder dog ikke, at du som forælder ikke kan blive urolig, når baby hikker meget – og det kan resultere i, at baby ikke vil sove om aftenen. Det kan virke som om, det er generende for baby, og der findes heldigvis mange måder, du kan stoppe hikken på. Først er det dog en god idé at sætte dig ind i, hvorfor baby hikker. Det får du hjælp til herunder.

Hvorfor hikker baby?

Baby hikker typisk, hvis de kommer til at sluge for meget luft i forbindelse med amning. Babyer, der er begyndt at indtage fast føde, hikker dog også. Her opstår hikken typisk i forbindelse med, at baby spiser eller drikker for hurtigt – nøjagtigt som os børn, vokse og ældre mennesker.

Og der er ingen grund til bekymring, for hikke er en naturlig reaktion, der blandt andet opstår, når mad sidder på tværs i spiserøret. Det er en mekanisme, som har til formål at forhindre, at der sidder noget fast i spiserøret – og det stopper derfor ofte af sig selv, når maden er faldet ned i mavesækken.

Hvorfor stopper man babys hikke?

Du bør tage barnet op, når det begynder at hikke. På den måde får det mulighed for at bøvse eller gylpe en smule af mælken op. Det er generelt en god idé at tage barnet op mange gange, når du ammer, så den kan få en pause.

Det minimerer risikoen for, at baby kommer til at hikke, fordi han eller hun har indtaget for meget luft. Hvis ikke det virker, kan det være en god idé at forsøge at give baby en sut, da det også kan få hikken til at forsvinde.

Hikker baby meget, kan det være en god idé at give den bryst oftere – og gerne, selvom sulten endnu ikke er fremtrædende. Når du ammer din baby, selvom den ikke er sulten, vil den ikke være lige så ivrig, og det kan i sig selv være en måde, hvorpå babys hikke kan undgås.

Kan man forebygge, at baby hikker?

Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse. Det kan spare både dig og din baby for en del besvær, hvis du sætter dig ind i nogle af de grundlæggende teknikker til at forhindre hikke. For eksempel kan det være en god idé at holde baby i en oprejst position i 20-30 minutter efter måltidet.

Dette hjælper med at få luften op og ud af maven, hvilket kan forebygge hikke. Derudover kan langsom amning eller fodring med flaske hjælpe babyen med at sluge mindre luft, hvilket igen mindsker chancen for hikke.

Hvis du er særligt opsat på at minimere risikoen for, at din baby får hikke, kan du også tage hensyn til nogle yderligere strategier. At undgå at distrahere din baby under måltidet er én måde at gøre dette på. Baggrundsstøj eller andre forstyrrelser kan medføre, at babyen spiser for hurtigt eller sluger for meget luft, så det kan være fordelagtigt at finde et roligt sted at amme eller fodre din baby.

Desuden er det en god idé at sørge for, at flaskens sut har den korrekte størrelse og gennemstrømning i forhold til din babys alder og sugestyrke. For hurtig gennemstrømning kan føre til, at babyen får slugt for meget luft, hvilket igen kan udløse en episode af hikke.

Nogle forældre har også haft succes med at bruge blide massageteknikker for at forhindre eller standse hikke. Ved at massere babyens ryg i en opadgående bevægelse kan man hjælpe med at frigøre fanget luft i mavesækken, hvilket kan stoppe eller forebygge hikke. Husk dog altid at være ekstra forsigtig, når du masserer en baby.

Skal man søge professionel hjælp, hvis det ikke stopper?

Mens hikke generelt er ufarlig, er der tilfælde, hvor det kan være et symptom på en underliggende tilstand, der kræver medicinsk intervention. Hvis din baby oplever langvarige eller usædvanligt hyppige episoder af hikke, kan det være klogt at søge professionel hjælp for at udelukke eventuelle sundhedsmæssige problemer.

Selvom det sjældent er tilfældet, at hikke indikerer et alvorligt problem, er der visse symptomer, som du bør være opmærksom på. Hvis din baby også viser tegn på ubehag, utilpashed, gråd, opkast, feber eller manglende vægtøgning i forbindelse med hikke, er det en god idé at konsultere en læge. Disse symptomer kan indikere en mere alvorlig tilstand, der kan kræve medicinsk behandling.

Når du tager til lægen, vil han eller hun sandsynligvis foretage en fysisk undersøgelse af din baby og stille dig nogle spørgsmål om barnets spisevaner, sovevaner og generelle adfærd. Lægen kan også anmode om yderligere tests som en røntgenundersøgelse eller endoskopi, hvis det skønnes nødvendigt for at identificere en eventuel underliggende tilstand.

I nogle tilfælde kan lægen henvise dig til en specialist, såsom en børnegastroenterolog, hvis der er mistanke om, at hikken kan være relateret til fordøjelsessystemet. En specialist vil kunne foretage mere detaljerede undersøgelser og eventuelt foreslå en behandlingsplan.

Selv hvis din læge vurderer, at der ikke er nogen alvorlig årsag til hikken, kan det stadig være en god idé at fortsætte med regelmæssige lægebesøg for at overvåge din babys udvikling og sikre, at alt går som det skal. En sådan opfølgning giver dig mulighed for at stille eventuelle yderligere spørgsmål og få professionel rådgivning om, hvordan du bedst håndterer situationen.

Du kan finde flere tips på Lillebi.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Gå til artiklen

Hvornår har børn feber? Sådan finder du ud af det

Feber er en almindelig tilstand hos børn og er ofte et tegn på, at kroppen bekæmper en infektion eller sygdom. Som forælder kan det være en udfordrende oplevelse at håndtere ens barns feber, og man kan stå over for mange spørgsmål og bekymringer. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvornår børn har feber, og hvad du som forælder kan gøre for at hjælpe dit barn med at komme sig hurtigt. Vi vil også undersøge, hvornår det er nødvendigt at kontakte en læge eller sundhedsplejerske, og hvordan du kan forebygge feber hos børn.
Gå til artiklen
Gå til artiklen

Baby vil ikke sove om aftenen: Sådan får du den lille til at falde til ro

Mange babyer vil ikke sove om aftenen, og ellers har de svært ved at falde ind i søvnen, hvilket kan være en stor udfordring for forældrene. Når barnet falder ind i søvn, går det fra vågen tilstand til at lukke øjnene, slappe af i kroppen, tømme hovedet og langsomt lade sig glide ind i søvnen – og det kan være til stor frustration for både baby og forælder, hvis der er udfordringer. Se her, hvad du kan gøre, hvis din baby ikke vil sove om aftenen.
Gå til artiklen
Gå til artiklen

Hvorfor kan det være gavnligt at kende kønnet på dit kommende barn?

At kende kønnet på dit kommende barn kan have mange fordele og give dig større ro i sindet under graviditeten. Ved at få informationen tidligt kan du mentalt og praktisk forberede dig på at byde dit barn velkommen. I denne artikel vil vi udforske de forskellige fordele ved at kende kønnet på dit kommende barn, og hvordan du kan finde ud af det ved hjælp af en kønstest.
Gå til artiklen