Strik karklude og glæd dine kære og miljøet!

Ingen tvivl om, at de velkendte karklude i lyserød, gul, blå og hvid fra supermarkederne er rigtig dårlige for miljøet. De afgiver en hulans masse plastfibre som skylles ud i grundvandet og de kan nedbrydes i naturen.

 

images

Nåh, “men jeg smider dem bare ud efter brug, så forurener de ikke”JO DE GØR!!! For det første er det en skidt tendens at købe den slags produkter, der i øvrigt er lavet af gamle plastikflasker. Den der “køb og smid væk kultur”belaster i den grad vores system. For det andet bliver den slags lort ved med at blive produceret, så længe vi køber og viser et behov. For det tredie, så skyller du også plastfibre ud i grundvandet når du bruger den i dit køkken, skyller den op og vrider vandet ud i vasken! – SÅ, det skal stoppe……vil du hjælpe?

 

MANGE GODE KØBE ALTERNATIVER

Jeg skrev for nogen tid siden og de fedeste frotté karklude “Ragattack” fra Husflid i Slagelsegade på Østerbro. Her er det gamle gardiner der er blevet syet om. De er festlige i farver og retro mønstre og de suger fantastisk. Hun sælger dem for 49 kr. pr. stk.

slut sugust 2015 007

Rigtig mange bolig forretninger, isenkræmmere etc. sælger også fine strikkede karklude i en masse farver, så de kan matche dit køkken. Dem har jeg set i mange forskellige priser – nogle rimelige, andre helt hen i vejret.

 

NU STRIKKER JEG DEM SELV

Min datter spurgte for nyligt om jeg ville strikke nogle karklude til hende. “Åh nej”, tænkte jeg – hader de der tynde pinde og det tynde garn. “Det tager en krig at strikke” – og så synes jeg også lige, at det var noget af det mest kønsløse og intetsigende man overhovedet kunne lave af håndarbejde. Hmm, mor her havde så lidt bomulds rester liggende og en aften gik jeg i gang….noget skal der nørkles med når jeg ser film og ikke har en kæreste jeg kan flette fingre med. Vupti….det tog faktisk ikke ret lang tid, det var også ret afslappende – og datteren blev SÅ glad. Siden har den ene karklud taget den anden!

 

karklude etc 036

Nu er der så pludseligt gået sport i det. Jeg skal på weekend hos veninde på landet – hun har alt i rødt i sit køkken, – så kunne man jo lige strikke et par klude i rød og tage med som en lille værtindegave. I det hele taget er det en rigtig god lille gave at tage med. Den er hjemmegjort, tilpasset farve til den man giver den til, billig at fremstille, skader ikke natur og miljø, kan kogevaskes, holder i årevis!

 

karklude etc 035

De kan strikkes i de mønstre man nu kan. Du behøver ikke at være øvet – og pyt om der strikkes en skønhedsfejl, det er jo bare en karklud for pokker – bare den hænger sammen. Også et projekt for nybegyndere !

Slå 50 – 60 masker op på pinde nr. 3 – strik til den er firkantet, luk af. Hvis du er helt avanceret kan du hækle en tungekant omkring den så den er mere nuttet.

BILLIGT GARN

Jeg køber mit bomuldgarn i Søstrene Grene – det er det billigste jeg hidtil har fundet. 12 kr. for et bundt med 160 meter – det giver 2 karklude, med mindre du strikker i halvpatent, det æder en del garn. Det betyder 6 kr. for en karklud og en lille aftens hyggestrik – det er da rørende!!!!

Du kan ikke strikke for mange HUSK DET – Det gamle husråd er at man skifter karklud HVER DAG – det betyder i alt fald 7 klude til en uge. Så der skal nok ligge en 12 stykker i køkkenskuffen hos dem du kender, – ellers hopper de bare på de der ækle købe klude igen.

karklude etc 038

KAN DU IKKE STRIKKE?

Så kan de med fordel hækles :) ) – No excuse!!!!

 

Knus herfra Gittemor

 

9 Responses

 1. Sara siger:

  Jamen du er da helt vild! Så fik jeg dig lige i gang

 2. hanne siger:

  Jeg er med på den, jeg hækler bare :)

  • gittemor siger:

   God ide Hanne, – jeg veksler også lidt imellem at strikke og hækle…ikke så god til at lave det samme hele tiden :)

 3. Jytte Glargaard Hendriksen siger:

  Hej GitteMor,

  jeg er også blevet grebet af at strikke karklude, er dog ny og har kun
  strikket to stk. også af garn fra Søstrene Grene, 64 masker på pind 3½, og
  foreløbig har jeg strikket dobbelt perlestrik, er blevet rigtigt smukt,
  jeg syntes for mig at størrelsen er rigtig fin, men er i tvivl om hvor meget de
  kryber, kan du fortælle mig det vil jeg blive glad,
  på forhånd tak.

  venlig hilsen
  Jytte

  • gittemor siger:

   Hej Jytte – hvor hyggeligt du strikker med.
   Ved kogevask på 60 grader krymper de ca 5% ved første vask – men så ikke efterfølgende.
   Størrelsen du laver lyder helt fin – og perlestrik er jo smukt.

   bedste hilsner
   Gittemor

 4. Lene Sørensen siger:

  Hej Gittemor
  Jeg har også strikket i Søstrene Greenes garn, men hvordan kan du få 2 karklude ud af 1 bundt garn jeg bruger 1 bundt garn til en klud ?
  Jeg bruger p. 3 og slår 64 masker op og har strikket perlestrik eller rudestrik. Strikker kludene kvadratisk.
  Hilsner Lene

  • gittemor siger:

   Hej Lene -
   hmmmm, det må være noget med størrelsen :) – Perlestrik tager i øvrigt næsten dobbelt op af garn….så måske derfor?
   Et andet faktum er nok, at jeg hovedsageligt hækler mine.
   KH Gittemor

 5. Tina siger:

  Tak for tippet, er helt ny og vidste ikke hvad jeg skulle gå i gang med, men det ved jeg nu :-)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top