Frikadeller er ikke bare frikadeller!

…og sådan er det i øvrigt med mange retter hvor man “arver” opskriften fra andre – resultatet bliver bare stadig anderledes – eller kun næsten det samme, kender du det?

 

midt maj 002

Min salige bedstemor fra Thisted lavede de bedste frikadeller. Jeg spiste tonsvis af dem gennem min barndom og vi fik dem til frokost – og der var altid nogle til aftensmaden i tilfælde af, at vi unger hellere lige ville have en “delle” i stedet for det andet der blev serveret.

Siden blev det min mors frikadeller der bare var de bedste (tror min bedstemor med alderen brugte mere og mere mel, der gjorde dem lidt besynderlige) – min mors er bare ens hver gang, hun får lige mange hver gang, og de er et hit – hver gang!!!

Jeg gjorde i mange år nøjagtig det samme som min mor, – nøjagtigt samme ingredienser, samme fremgangsmåde…..men de blev bare anderledes…nogle gange lidt vandede – andre gange tørre. Så fandt jeg fidusen….det handler i høj grad om at farsen skal røres meget længe – og så skal den hvile. Nu bliver de ens hver gang – og opskriften ligger nu i rygraden.

Jeg ved da godt, at der findes tonsvis af opskrifter på frikadeller og med mere grønt i og alverdens krydderiet……men jeg oplever bare rigtig tit, at nogle siger……”Eiiii det er en rigtig mormor delle” – hvordan laver du dem?

Så her er den…..opskriften på den gode gammeldaws frikadelle – uden svinkeærinder!!

 

500 gram hakkelt kalv og flæsk (max 10%)

1 helt æg

et stort revet løg

1 dl mel

1 ½ tsk. groft salt

1 tsk peber

2 ½ dl mælk

Denne opskrift giver i reglen 15 stk.

 

Det hele røres længe og godt sammen – jeg bruger altid røremaskine med dejkroge. Lader farsen hvile min. ½ time – rører igen.

Så steges de – efter at være formet med en spiseske i hånden, – de skal jo helst være nogenlunde samme str. og lidt pæne :) Jeg steger i Becel – synes ikke frikadeller i mit univers skal steges i olie….men det er jo en smags sag :)

Jeg har ofte rodet mig ud i at putte alverdens ting i – men det er sjældent blevet et godt resultat. Jeg holder nu mest af alt, af denne type frikadelle – som må betegnes som den klassiske.

 

Og tilbehøret kan jo varieres i det uendelige.

Og tilbehøret kan jo varieres i det uendelige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top