10 fingersystemet, er det udgået?

Jeg husker man sad på ræd og række og blev testet i 10 fingersystemet, ens hastighed afgjorde om man fik jobbet!

 

ibm

 

Nøj, hvor jeg elskede min IBM skrivemaskine med kuglehoved. Da jeg blev ophøjet til dette “dyr” på min arbejdsplads, var der ikke et øje tørt. Jeg havde siddet et par år med et manuelt hakkebræt, når jeg skrev hundredevis af ordresedler…..men med dette røde lyn, – ej hvor var man moderne!

Dengang jeg skrev på skrivemaskine og havde job hvor dette var en del af hverdagen, var det vigtigt, at man havde taget et diplom (kursus) i 10 fingersystemet. Man skulle have og dokumentere en ret høj skrive hastighed – fejlfri – og der var ikke noget med at bytte rundt på fingrene, – hver tast havde sin finger, sådan var det:

asdf fdsda jklæ ælkj ….de koder sidder fast i baghovedet stadigvæk.

 

10 fingre

Når man så kunne sit system,så var der test i blindskrift – og i blindskrift skulle man gerne have den samme hastighed – og stadig fejlfri!!! Når man søgte job og kom til jobsamtale blev der spurgt ind til ens hastighed i blindskrift og fejlprocent…..jo, det var skam en vigtig kunnen….dengang!

 

MEN HVAD BLEV DER AF SYSTEMET

Da jeg i oktober 1980 fik job hos Agfa Gevaert i deres kundeservice, blev jeg for første gang i mit liv placeret foran en computer. “EDB maskinen” som min chef kaldte den. Et kæmpe gråt dyr der fyldte hele skrivebordet, et hakkebræt som tastatur og en irriterende grøn skrift på skærmen der hoppede og dansede. Øj det var smart, – men man fik knaldende ondt i hovedet af at sidde ved den i flere timer om dagen – men øj, det var smart.

Så gik det hastigt fremad – det ved vi jo alle…..EDB blev til PC, de blev lettere, fladere, mere tekniske, mobiltelefoner, SMS, IPad, bærbar…..og her er vi så i dag. Før ungerne smider sutten navigerer de rundt på forældrenes iPhones eller Ipad. Vi sender flere hundrede beskeder dagligt via SMS og det foregår som oftest med tommeltotten eller pegefinger. De unge mennesker skriver simpelthen så hurtigt at man bliver helt rundtosset af at se på det…..ret imponerende. MEN 10 FINGERSYSTEMET…..det bruger de dæleme ikke.

 

skriv 2

De sidste mange, mange år har jeg ikke én eneste gang stødt på kravet om dette 10 fingersystem, hverken i jobannoncer eller på arbejdspladser. Ikke en chef har spurgt om man bruger det – og de kender det vel knapt selv. Systemet er ødelagt, gammeldags, ubrugeligt, en saga blot!

Det er som så meget andet et system der er druknet i vores udvikling, forsvundet fra vores dagligdag og bevidsthed. Vi skriver bare…med alle 10 fingre – i et stort rodet selvbyggersystem.

Imens jeg skriver, kommer jeg selvfølgelig selv i tanke om det og forsøger ivrigt om jeg egentlig kan…..det kan jeg ikke!!!!! Der bliver den ene slåfejl efter den anden…men når jeg skriver uden at tænke over det, så skriver jeg faktisk “blindskrift” – men i mit eget system og det går dæleme stærkt…..god ved om nogen overhovedet tester den slags mere på arbejdspladser???

MÅSKE EN MÆRKELIG ARTIKEL

….muligvis, – men det var altså det der kom til mig på denne torsdag. “Hvad blev der af 10 fingersystemet”?

Jeg erklærer det hermed dødt! – Det fyldte engang rigtig meget i mit liv, men som så meget andet, voksede vi fra hinanden.

Ære være dets minde!

skriv

 

One Response

  1. Kirsten Iversen siger:

    Jeg savner min røde IBM skrivemaskine. Jeg skriver med 10 fingersystem på min computer, men den kan aldrig erstatte en IBM skrivemaskine. Jeg har fundet en maskine til salg, men desværre kan jeg ikke finde farvebånd der passer til. Det er mit største ønske at kunne sætte mig til en IBM skrivemaskine og bare skrive og skrive.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top